Polsbroek
Sinds 1989 hoort Polsbroek bij de gemeente Lopik. Het dorp Polsbroek ligt aan de Benschopse wetering. Het dorp heeft een kleine kern, maar bestaat voor het grootste gedeelte uit lintbebouwing. Polsbroek heeft ongeveer 1.190 inwoners en is 1.127 hectare groot.
Geschiedenis van Polsbroek
De geschiedenis van Polsbroek gaat terug naar het begin van de 12e eeuw. In die tijd startte in opdracht van de bisschop van Utrecht de ontginning van de Lopikerwaard. Net als Benschop ligt Polsbroek aan de Benschopse wetering, die in die tijd werd gegraven. Al in het begin van de 12e eeuw werd Polsbroek Pulzabruch genoemd. Polsbroek bestond lang uit twee dorpen: Noord- en Zuid-Polsbroek. Noord-Polsbroek bestond enkel uit lintbebouwing. Zuid-Polsbroek had al voor 1258 een eigen kerk, en daarmee een dorpskern. Vanaf 1812 vormden Noord- en Zuid-Polsbroek samen met de plaatsen Cabauw, Hoenkoop, Vliet, Vlist en Zevender de gemeente Polsbroek. Vanaf 1814 kwamen Noordpolsbroek en Hoenkoop bij de provincie Utrecht en de rest van de dorpen bij de provincie Zuid-Holland. Later werden Noord- en Zuid-Polsbroek weer samengevoegd tot de nieuwe gemeente Polsbroek.
Bijzonder in Polsbroek
Het oudste gedeelte van de Nederlands Hervormde kerk van Polsbroek is gebouwd in de eerste helft van de 14e eeuw. Het was aanvankelijk een driebeukige kerk. In 1834 vierde de bouwvalligheid dermate hoogtij dat restauratie niet meer mogelijk bleek. De kerk, met uitzondering van de toren, werd afgebroken en vervangen door een éénbeukige kerk. De toren van de kerk is een beschermd rijksmonument. De toegangspoort naar de kerk bestaat uit twee zuilen, waartussen een hek is gehangen. Op de zuilen staat de tekst ‘Memento mori’ wat ‘Gedenk te sterven’ betekent. Het orgel dateert uit 1879.Polsbroek heeft een klein dorpspleintje bedekt met witte kiezelstenen. Op het dorpshuis is het voormalige gemeentewapen van Polsbroek nog te zien. In Polsbroek staan ook een aantal boerderijen, die zijn opgenomen in het rijksmonumentenregister.
Leuk om te doen in Polsbroek
- Polsbroek heeft een actieve dorpsvereniging, die regelmatig leuke activiteiten organiseert.
- In en rond Polsbroek kun je goed wandelen en fietsen. Als je het plaatsnaambord van Polsbroek nadert, gezien vanuit Vlist, dan zie je aan je rechterhand een informatiepaneel dat je het een en ander uitlegt over de Waterknoop Polsbroek. Dit punt wordt zo genoemd, omdat hier verschillende waterlopen bijeenkomen, met ieder hun bijzondere kenmerken. Je kunt het landschap vanaf de Waterknoop Polsbroek op vier verschillende manieren verkennen: over het water met een kanoroute, schaatsend over het ijs met de Twee Provinciën Toertocht, over de weg met een fietsroute of over de houtkaden met een wandelroute.
- De Nederland Hervormde Kerk op Dorp 42 kun je op afspraak bezichtigen (telefoonnummer 0182-309794).
- Kijk voor nog meer interessante 'weetjes' over Polsbroek op plaatsengids.nl