Lopik
Lopik is de grootste kern van de gemeente Lopik met ongeveer 8.000 inwoners. Verreweg de meeste inwoners wonen in de dorpskern.
Geschiedenis van Lopik-dorp
De geschiedenis van Lopik gaat terug naar de 11e eeuw, toen de Bisschop van Utrecht opdracht gaf om de Lopikerwaard te ontginnen. De ontginning van Lopik begon bij het veenstroompje Zevender-Lobeke. Met een gegraven watergang (de Graaf) werd het veenstroompje verbonden met de Enge IJssel. We kennen dit nu als de Lopikerwetering. De naam Lopik stamt af van het veenstroompje, waar de ontginning begon: Lobeke.
De ontgonnen grond werd verdeeld in zogenaamde copen (kavels). Hierdoor ontstonden kilometerslange bebouwingslinten met kernen rondom nieuw gestichte kerken en kastelen. Zo ook in Lopik, waar in de 13e eeuw de Nederlands Hervormde kerk werd gebouwd. Belangrijk voor Lopik was het transport met kleine vaartuigen voor handelsproducten tussen Schoonhoven en Utrecht. Vooral de handel in touw en zeildoek was winstgevend. De Lopikervoordijk (nu de Dorpstraat en Lopikerweg West en Oost) was het jaagpad langs de wetering. Hier ontstonden dorpswinkels, ambachtelijke bedrijven, woningen en overheidsgebouwen. Toch kreeg Lopik geen duidelijke dorpskern, zoals je die wel ziet in bijvoorbeeld Benschop of Polsbroek.
Vanaf 1943 vormde het dorp Lopik samen met de dorpen Jaarsveld en Willige Langerak een nieuwe gemeente lopik. De aanleg van de provinciale M.A. Reinaldaweg rond 1952 zorgde ervoor dat de bebouwing van het dorp uitbreidde. Na de eeuwwisseling is het dorp Lopik uitgebreid met de nieuwbouwwijk de Gaarden. En recent is in Lopik het centrum herontwikkeld. Zo zijn het dorpshuis de Schouw en het winkelcentrum volledig vernieuwd. Hierbij is ook een dorpsplein aangelegd, het Willem Alexanderplein. Op dit plein worden verschillende activiteiten georganiseerd.
Iedere donderdag is hier een markt.
Bijzonder in Lopik-dorp
In Lopik staan een aantal rijks- en gemeentelijke monumenten, zoals boerderijen, de Nederlands Hervomde kerk, het Herenhuis aan de Dorpsstraat 6 (1895) en het burgerwoonhuis aan de Dorpstraat 2 (1913). Ook het pand waar Bakkerij De Keizerskroon is gevestigd, dateert uit eind 19e eeuw. In Lopik staat ook het gemeentehuis, dat is gebouwd in 1955 in de stijl van de Delftse School.
Leuk om te doen in Lopik-dorp
- Zwemmen in buitenzwembad Lobeke