Benschop
Sinds 1989 hoort het dorp Benschop bij de gemeente Lopik. Benschop heeft een oude en een nieuwe dorpskern. Maar voor het grootste deel bestaat Benschop uit een lintbebouwing van boerderijen langs de wetering. De lintbebouwing aan de oostkant van de dorpskern heet het Boveneind en aan de westkant van de kern het Benedeneind. Lopend doe je er 1 uur en 45 minuten over om de hele Benschopse wetering af te lopen. Benschop heeft ongeveer 3.500 inwoners en een oppervlakte van 15 km2.
Geschiedenis van Benschop
De geschiedenis van Benschop gaat terug naar het begin van de 12e eeuw. In die tijd begon de ontginning van Benschop met het graven van de Benschopper Wetering. Aan beide zijden van de wetering werd een weg aangelegd. De grond was destijds in bezit van de bisschop van Utrecht. De bisschop van Utrecht gaf aan onder andere aan Benno van Aemstel toestemming om de Lopikerwaard, waarin Benschop ligt, te ontginnen. De familie van Aemstel was in die tijd een succesvolle IJsselsteinse familie. De gronden die werden ontgonnen werden in Utrecht en Zuid-Holland ‘copen’ genoemd. De naam Benschop betekent dus letterlijk ‘het ontginningsgebied van Benno.’ Het dorp werd in 1571 zwaar getroffen door een overstroming.
Benschop heeft een duidelijke dorpskern. Dit is te zien aan het pleintje voor de Hervormde Kerk, dat aan drie kanten wordt omringd door bebouwing met in het midden een oude waterpomp. Vroeger heette dit plein ‘het Speelveld’. Het plein werd waarschijnlijk gebruikt als schuttersveld of toernooiveld. Dit laatste zou betekenen dat vlakbij het toernooiveld ridders of heren verbleven. Benschop maakte lang deel uit van de Baronie van IJsselstein, maar werd in 1814 ingelijfd bij de provincie Utrecht.
Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog verbleven een paar honderd onderduikers in Benschop. Kort na Dolle Dinsdag ging een groep verzetsstrijders met onderduikers op de foto. Iedereen verwachtte op dat moment dat Nederland snel bevrijd zou worden. Een Benschopper die hoopte op een baantje bij de politie, tipte de NSB-burgemeester van IJsselstein over het grote aantal onderduikers in Benschop. De burgemeester schakelde daarop de Duitsers weer in. Toen de oorlog in februari 1945 bijna voorbij was, deden de Duitsers een inval in Benschop. Er braken vuurgevechten uit waarbij zowel verzetsmensen als Duitsers omkwamen. Vier dagen later, op 17 februari 1945, kwamen de Duitsers terug. Een groot aantal mannen werd weggevoerd en zeven van de gearresteerde mannen werden geëxecuteerd. Ter nagedachtenis aan deze gebeurtenis staat een monument in Benedeneind. Historicus Bram van de Graaf publiceerde in 2015 het boek Het verraad van Benschop over deze gebeurtenis.
Bijzonder in Benschop
In Benschop staan verschillende rijks- en gemeentelijke monumenten, zoals de St. Victor kerk en de pastorie, het voormalig gemeentehuis, de voormalig dokterspraktijk ‘Zeldenrust’ en tientallen boerderijen. In de huidige Nederlands Hervormde kerk zijn veel historische grafzerken. Onder meer Abraham Ferdinand van Zijll, een zeeheld uit de 17e eeuw, ligt hier begraven. In Benschop staat ook het ouderlijk huis van schrijver Herman de Man. Dit huis heet nu het Herman de Man huis. In Benschop liggen ook de wortels van de internationale onderneming Firma Terberg. Deze firma begon als een kleine dorpssmederij en is uitgegroeid tot een beroemde internationale onderneming.
Leuk om te doen in Benschop
- In de omgeving van Benschop zijn mooie wandel- en fietsroutes. De Benschoproute start op het dorpsplein in Benschop. Waar je gelijk de mooie dorpspomp kunt bewonderen. De wandelroute leidt je langs vele monumentale boerderijen. Maak ook eens een polderwandeling. De polderwachter vertelt je spannende verhalen over stoere koeien, foute bomen en waterkonijnen.
- Bij Recreatie Landschap Rosenboom kun je een kano of fluisterbootje huren. Verken zelf het prachtige polderlandschap van de Utrechtse Waarden.
- Op afspraak kun je de twee kerken in Benschop te bezichtigen:
- Het oudste gedeelte van de NH-Kerk dateert uit de 14e eeuw. In het koor bevindt zich het grafmonument van Kapitein van Zijll. De kerk heeft fraai gebrandschilderde ramen(telefoonnummer 0348-451292).
- De RK-Kerk Sint Victor dateert uit 1888. In deze kerk zijn gebrandschilderde ramen aangebracht die de zeven sacramenten uitbeelden. Het baldakijn van het priesterkoor staat op vier houten zuilen en vormt een koepel boven het tabernakel, dat het heilige en centrale van het interieur accentueert (telefoonnummer 0348-451202).
- Ter hoogte van Benedeneind Zuidzijde 361 staat het oorlogsmonument "Drama van Benschop". In februari 1945 zijn verzetsstrijders uit het dorp verraden. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers is het monument opgericht.