IJsselstein
IJsselstein heeft een roemrucht verleden. In de monumentale binnenstad zie je de middeleeuwse contouren van de stad nog helemaal terug. De binnenstad wordt omgeven door de vestinggracht en een deel van de stadsmuren.
De stad heeft een gevarieerd winkelaanbod, gezellige terrassen en op vrijdag een weekmarkt. Als je uit eten wilt, heb je keuze uit verschillende eetcafés en restaurants. En ’s avonds nog even naar een kroeg, ook dat kan. Op cultureel gebied
is hier veel te doen, met o.a. het Fulcotheater en het Theater Pantalone. Klik hier voor meer info.
Bezienswaardigheden
Museum IJsselstein heeft naast de vaste historische presentatie met verhalen over ridders en kastelen een tentoonstellings- en activiteitenprogramma op gebied van hedendaagse kunst en cultuur.
De kasteeltoren is een restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein. Deze werd gebouwd in 1528 in opdracht van graaf Floris van Egmond. Bijzonder zijn de gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis. Aan dit kasteel, het stein (versterkt huis van steen) aan de IJssel, heeft IJsselstein haar naam te danken.
Korenmolen de Windotter staat op de zuidhoek van de vestingmuur van het oude IJsselstein. Deze molen behoort tot één van de grootste van Nederland en is sinds de restauratie van 1986/1987 volledig in bedrijf. De molenwinkel verkoopt een groot assortiment ambachtelijke producten.
Bijzondere gebouwen
De Oude St. Nicolaaskerk werd rond 1307 gebouwd door Gijsbrecht van Amstel, de eerste Heer van IJsselstein, en in 1310 gewijd aan Sint Nicolaas.
De toren van de kerk werd in 1532-1535 gebouwd in opdracht van Floris van Egmond. Deze beroemde, door de Italiaanse bouwmeester Alessandro Pasqualini ontworpen toren is het oudste gebouw in renaissancestijl in Nederland.
De Sint Nicolaasbasiliek is in 1887 in neogotische stijl gebouwd. In de basiliek vind je het Mariabeeldje O.L.V. van Eiteren, die door de eeuwen heen voorwerp is van verering en devotie.
Zendmast Lopik
De Nederlandsche Omroep ZEnder MAatschappij (Nozema) exploiteerde een radio-zenderpark bij IJsselstein. Genoodzaakt door de explosieve groei van de televisie werd in 1961 daar tegenover een grote zendmast gebouwd, ter vervanging van de oude stalen mast bij het Paardenveld in IJsselstein. De toren, genoemd naar oud-premier Gerbrandy, was met zijn 372 meter hoogte zelfs even het hoogste bouwwerk in Europa en is nog steeds een van de hoogste gebouwen in Nederland. Meer info klik hier.
In december wordt de toren helemaal opgetuigd met lampen. Tegenwoordig is de zendmast daardoor vooral bekend als grootste kerstboom van de wereld.
Bijzonderheid: Hoewel de zendmast altijd werd aangeduid als de zender Lopik, staat de toren op IJsselsteins grondgebied.
Bootje varen
In de zomer kun je varen door de IJsselsteinse grachten, vanaf de steiger bij het museum met de boten 'Heer Gijsbrecht' en 'Vrouwe Berthe'.
Wil je zelf een bootje of kano huren, dan kun je terecht bij Jachthaven Marnemoende. Hier vind je ook het toprestaurant Marnemoende, dat bijzondere gerechten maakt van verse streekproducten.