Aan de Overkant
Het gebied aan de overkant van de rivier de Lek kun je met de auto alleen bereiken met de veerdienst vanuit Schoonhoven of via de brug bij Vianen in de A2.
In de zomer kunnen wandelaars en fietsers ook het pontje gebruiken, dat vertrekt vanaf recreatieterrein Salmsteke en uitkomt in Ameide in de Alblasserwaard.
Ameide
Het aan de Lek gelegen dorpje Ameide behoort met Tienhoven, Hei- en Boeicop, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk en Nieuwland tot de gemeente Zederik. Ameide bezit tal van monumentale gebouwen, waaronder het Stadhuis uit 1644 en de zestiende-eeuwse Nederlands Hervormde kerk met laat-romaanse toren.
Sinds 1657 vindt jaarlijks op de tweede donderdag in oktober de paardenmarkt plaats. Dit is een groot festijn met keuringen van paarden en pony's, een kermis, een warenmarkt met ruim honderd kramen en ter afsluiting een hippisch festijn.
Voor een korte stadswandeling 'Historisch Ameide' is een gids te verkrijgen bij Irene's Ambachtelijke Bakkerij en bij Het Wapen van Ameide (VVV folderpost) .
Zouweboezem
Tussen Ameide en Lexmond liggen enkele natuurterreinen, die slechts gedeeltelijk toegankelijk zijn, zoals de polder Achthoven en de Achthovense uiterwaarden. Ten oosten van de Zouweboezem is een vlonderpad voor wandelaars. De uitgestrekte rietvelden en ruige moerassen zijn het domein van de grootste broedkolonie van de purperreiger in ons land. Ook broeden hier moerasvogels zoals de zwarte stern, porseleinhoen, cetti’s zanger, snor en bruine kiekendief. Rond de Zouweboezem zijn drie parkeerplaatsen.
In het buurtschap Sluis staat een oud gemaal dat vroeger de uitwatering van de Zouweboezem op de Lek verzorgde.
Lexmond
Lexmond ligt aan de Lek in de Vijfheerenlanden, tussen Vianen en Ameide. Samen met Meerkerk, Ameide, Tienhoven, Leerbroek, Hei- en Boeicop en Nieuwland behoort Lexmond tot de gemeente Zederik. De Nederlands Hervormde kerk dateert uit de 13e eeuw en is in de loop der eeuwen meermaals verbouwd en gerestaureerd. In het dorp zijn verschillende historische gevels en panden te zien, waaronder de oude herberg de Drie Snoecken tegenover de kerk.
Vianen
Vianen is een middeleeuws stadje, waarin het oude stratenpatroon binnen de veertiende-eeuwse grachten en muren bewaard is gebleven. Vianen was een vestingstad. Dit kun je nog herkennen aan de Lekpoort, stammend uit de 15e eeuw, de enige stadspoort die in volle glorie bewaard is gebleven. De stad telt ca. 190 rijksmonumenten. Opvallende monumenten zijn het Stadhuis (1425) en de Grote Kerk (1542).
Het Stedelijk Museum Vianen toont wisselende exposities op de begane grond, de bovenverdieping en in de museumtuin. Op de zolder van dit gebouw was vroeger een oude schuilkerk gevestigd.
Tienhoven
Op korte afstand van Ameide ligt Tienhoven. De Nederlands Hervormde kerk van dit dorp is gebouwd in een lus in de Lekdijk. Dat wekt de illusie dat je er zo naar binnen te kunnen rijden.
Nieuwpoort
Nieuwpoort is één van de kleinste Nederlandse vestingsteden. Rond 1270 besloten de heren Van Liesveld en Van Langerak een nederzetting te stichten, op de plaats waar hun landerijen aan elkaar grensden. Hier mondde een oud veenriviertje uit in de Lek, waardoor een natuurlijke haven werd gevormd. De oorlog tegen de Franse Lodewijk XIV in de 17e eeuw, was de reden om de stad op te nemen in de Oude Hollandse Waterlinie. Er werden wallen en grachten aangelegd in een vesting met zes bastions.
In 1697 werd het stadhuis gebouwd, over de inundatiesluis heen, die diende om het Lekwater de Alblasserwaard binnen te laten. Daarmee was de sluis beschermd tegen mogelijk verzet van ontevreden boeren, als hun land onder water zou worden gezet.
Je kunt een ommetje langs de historische gebouwen maken met naast de vesting en het stadhuis ook een arsenaal, raadhuis en oude kerk. Een vestingwandeling is goed te combineren met een bezoek aan museum het Stadhuis.
Groot-Ammers
De naam Groot-Ammers is afgeleid van Ammers dat water betekent. Ammers was vroeger een moerasriviertje. Groot is er voorgevoegd ter onderscheiding van Klein Ammers (Ammerstol), dat aan de overkant van de rivier de Lek ligt. Langs de Ammerse Boezem staan vier monumentale molens. Verder zie je in het dorp kleine dijkwoningen en een oud kaaspakhuis.
Groot-Ammers is vooral bekend door het Streekcentrum Ooievaarsdorp ‘Het Liesvelt’. Dit streekcentrum kun je bezoeken in het voorjaar en de zomer. Het omvat o.a. een bijenstal, boerenspeeltuin, beelden- en vlindertuin, eendenkooi en molen. In het voorjaar kun je ook de vrij vliegende ooievaars observeren. Eind mei/begin juni broeden zij op het terrein.
Kinderdijk
Vanuit Groot-Ammers de Lekdijk volgend, kom je uiteindelijk in Kinderdijk. Nergens ter wereld staan zoveel molens bij elkaar als in het authentieke polderlandschap van Kinderdijk. De 19 molens vormen samen met de gemalen, boezems, sloten en sluizen een ingenieus waterbeheersysteem.
Gorinchem
Gorinchem is een prachtige vestingstad, strategisch gelegen aan een knooppunt van rivieren. De Linge met hoofdzakelijk een recreatieve functie, gaat dwars door de stad en mondt uit in de Merwede, de drukst bevaren rivier van Europa. Een wandeling door Gorinchem is een wandeling door de historie. Wie door de straten en stegen van de binnenstad of over de vestingwallen loopt, ondergaat de sfeer van de koopmans- en garnizoensstad van weleer. Tientallen monumenten herinneren aan de tijd, dat Gorinchem een centrum was van visserij, markten, scheepvaart en handel, en als vesting een belangrijke plaats innam.
Meer informatie:
Dordrecht
Dordrecht kreeg al in het jaar 220 stadsrechten en is daarmee de oudste stad van Nederland. Gelegen op een eiland tussen de rivieren de Merwede, de Noord en de Oude Maas, was het van oudsher een belangrijke handelsstad met een levendige handel in hout, graan en wijn. Die historie, rijkdom en cultuur is nog altijd goed te zien. Niet alleen telt de historische binnenstad van Dordrecht zo’n 1.000 monumenten; ze worden bovendien fraai geëxploiteerd als restaurant, museum of theater. Deze monumenten, de historische binnenstadhavens en een geweldige sfeer bepalen het karakter van deze eeuwenoude havenstad.